miercuri, 4 martie 2015

Cris-Tim și baba ganuș? O aberație culturală

(c) Cris-T
Este ridicol să compari mere cu pere. O serie de reclame recente pretind că românii nu mai mănâncă diverse feluri de mâncare "exotice", pentru că acum consumă mezeluri de la, ghici cine? Nota bene: Cris-Tim oferă produse de calitate. Cris-Tim propune antinomia mezel-orice altceva prin manopera unor publicitari care nu au suficientă cultură culinară ca să înțeleagă. 

"Baba Gonoush" by Miansari66 - Own work.
Licensed under CC0 via Wikimedia Commons 
Baba ganuș. Nu poți compara un fel de mâncare din vegetale cu un preparat industrial pe bază de carne. Care este legătura din ele? Că hrănesc, nu? Pentru tinerii din publicitate, asta este singura legătură, iar diferențele, ei care mănâncă din cutii de plastic sau de carton, nu contează. O altă greșeală este că baba ganuș nu este din Orientul Îndepărtat ci din Turcia, Siria, Egipt și abia la urmă de prin India și Pakistan.
În plus, în spatele personajului care face pe arabul, clădirea pare a fi Taj Mahal, care este din India. 

Baba ganuș (sau ghanoush) este, așa cum spune Wikipedia. "Baba ghanoush is a Levantine dish of cooked eggplant mixed with onions, tomatoes, olive oil and various seasonings. The Arabic term means "pampered papa" or "coy daddy", perhaps with reference to a member of a royal harem." Sursa este AICI. 


Adică este un preparat culinar, aperitiv din vegetale (ceapă, pătlăgele, tomate, ulei de măsline, mirodenii), care se consumă în lumea arabă. Vedeți vreo legătura între cele două ?

Niciun comentariu: