duminică, 30 ianuarie 2011

Despre cainii comunitari si buricul pamantului, omul

Avem o falsa impresie despre pozitia noastra ca oameni in mediul inconjurator. Ne-am obisnuit cu ideea ca suntem stapanii si alte vietuitoare nu au nici un drept. Agresivitatea cainilor este data de nevoia lor de a-si apara teritoriul. Nu suntem stapanii oraselor. Suntem doar o specie predominanta, iar mediul urban este un habitat care include animale, oameni, pasari, insecte, plante, ape. Coordonatele problemei s-au schimbat si ori de cate ori treceti pe linga un caine sau vedeti la distanta o haita de caini, ganditi-va de 10 ori inainte de a-i sfida, trecand prin mijlocul lor. Si mai am o observatie: nu incercati acest exercitiu noaptea. Sunt foarte periculosi.

Convietuirea cu celelalte specii, nu ne-a fost predata la scoala si credem ca suntem master of universe. Tragic ni se aduce aminte adesea, ca nu este asa. Din pacate, doamna care a decedat, s-a aflat la locul nepotrivit, la o ora nepotrivita, intr-un habitat dominat de caini. Ce cauta acolo, de ce cainii formasera o haita acolo, la ce ora s-a intamplat ? Sub imperiul emotiilor, toate asta ne duc la concluzii rapide. Ucideti cainii de oras, fara stapan ! Mai tineti mintea melodia despre cainele comunitar a celor de la Taxi ? Anii trec si nici autoritatile, nici specialistii, nici noi, ca educatie si intelegere a complexitatii biologice, nu dau solutii. Ci doar emotii, nervi, acuzatii. Nimic constructiv. In continuare spunem povesti despre caini si oameni, la oras, si despre cum nu se suporta unii pe altii.

duminică, 23 ianuarie 2011

Saptamana 3 (17-23 ianuarie 2011). Where do we go from here ?

Ma tot gandesc de vineri la un review al saptamanii si am luat in considerare sa astept sfarsitul saptamanii, inclusiv sambata si duminica, ca am o vedere completa. Pentru Targul Taranului am gasit miercuri un "pivot", o familie din Reghin, care produce marc de macese si gem. Povestea lor este foarte interesanta. Familia Toderic a observat o anumita cerere pe piata pe care incercat sa o puna intr-o oferta. Strang macese din zona apropiata Reghin-ului, le aplica o prelucrare primara - curatare de perisori si de seminte - si produc marcul de macese. Ardelenii folosesc aceasta abordare de mai mult timp. Marcul este un semipreparat, un "precursor" al gemului de macese. Poate fi fiert si i se poate adauga indulcitor dupa dorinta, necesitate, si in masura in care sanatatea consumatorului o cere. Cum am acoperit, asta ? Ca de obicei: actualizarea sitului, comunicat de presa, newsletter de site, comunicare pe e-mail la parteneri. Grafica a fost realizata de Bogdan Catalin, am schimbat ceva, fundalul, care s-a potrivit bine contextului in care a fost plasat de revista 24 FUN. Luni si marti am lucrat la textul pentru manualul pe care il avem de livrat la IREX/Biblionet. In celelalte zile am lucrat pe proiectul Targul Taranului. Am participat si la cateva intalniri. La Fondul Norvegian, miercuri dupa-amiaza, marti discutie pe oferta cu CIIS, iar vineri, cateva ore cu potentiali parteneri pentru CIIS. Sambata am avut de lucru de la 10.30 la 14.00, la targ. Am realizat cateva fotografii care pot ilustra produsele Creatorilor de paine, intr-un mod explicativ si documentat. Am aplicat aceeasi idee si tratament, produselor familiei Istrate de la Fundata. Am remarcat ca familia Oancea si-a realizat etichete generice de produs, plastifiate. Tot sambata, in acest interval, am avut si o intalnire cu producatorii in care am discutat despre Comitetul pietei, despre calitate si diferentiere, despre advocacy. 

Am regenerat comanda de instalare pentru Marin Cazacioc, am verificat in aplicatie de magazin online si am vazut ca l-au cautat in 14 si 15 ianuarie si nu l-au gasit. I-am cautat curs sau rezumat de Drept fiscal. Sambata am sunat-o pe Marieta sa ii uram la multi ani, apoi l-am mai cautat la telefon pe Marin, sambata si duminica nu mi-a raspuns. Am vorbit si cu unchiul Traian duminica seara, mi-a spus ca zapada la ei este aproape de genunchi. Au de mancare, au pasari si calul, hrana pentru ele, fructe ii aduc Maria si Vasile.

Anisoara a vorbit cu Elena, ca sa confirmam sau nu vizita la Madrid, nu am promis nimic, totul este in pending. Anisoara s-a tot uitat la variante de transport. Problema este ca resursele sunt in cauza, nu dorinta noastra de a trage o fuga pina la ei.

Bogdan Catalin a trecut si de a doua saptamana de lucru la firma, a primit si niste bani si si-a cumparat un aparat de fotografiat Canon, pentru care avea un obiective. In 15 ianuarie i-am cumparat niste filme fotosensibile, dupa aceea am realizat - nu stiu daca am scris in articolul precedent - ca am dat ceva bani, circa 70 RON. Hai sa fie acolo. 

Cristiana nu prea stiu ce a facut saptamana asta, cu doua exceptii. Miercuri m-a anuntat ca ea si cu Bogdan Catalina vor merge la un concert apoi am mai discutat de asta. Pina la urma nu a mai mers la concert ci cu Ana la restaurant. Asta am aflat colateral. Vineri noaptea si sambata pina seara, a fost la o prietena, Gabi, care a fost singura pentru parintii ei au plecat la o inmormantare la tara. Acum, duminica seara, a plecat iar pe afara, pe la 21.30.

Bogdan-Catalin a avut si el o musafira, vineri noapte, de sex opus. Nu m-am vazut cu fata, doar Anisoara. Maica-sa l-a ajutat la curatenie la el in camera, si dupa ce s-a eliberat terenul, sambata dupa-amiaza. Am fost la mama in vizita duminica, am luat metroul pe drum, pentru zilele astea a nins si viscolit destul de serios. Am stat vreo ora la ea, m-am intalnit cu Andreea si Belluta. Mama a pregatit rapid niste clatite foarte bune.

Am incercat sa mai fac un pas in directia rezolvarii situatiei de asigurat la sistemul public de sanatate al lui Bogdan Catalin, am fost la policlinica, care m-a indrumat spre CASAOPSNAJ. In drum spre ea, m-a chemat Alina la birou, asa ca nu am ajuns la Casa. Probabil ca o sa mergem pe solutia sa platim consultatii, ca este o porcarie; trebuie, dupa toate socotelile, sa demonstrezi cei ai facut in ultimii 5 ani, daca le-ai platit. Daca nu, platesti din urma. 

Pentru Bogdan-Catalin, care avea intalnire pentru un contract partial de munca, miercuri d.a. m-am dus, l-am luat si dus la firma respectiva. Tot felul de neintelegeri, astfel incat joi nu s-au vazut, urma vineri, cand i-au cerut o copie de buletin (o lasase joi). I-au dat in final pretul, ramane sa vada daca cad de acord. Este o negociere ce dureaza din decembrie, parca, pentru o suma infima. Totusi am vazut ca par o companie serioasa.

Pe 24 ianuarie, se apropie data socotelilor cu bugetul de stat. Am avut o discutie cu D.C., maine deci aflu cum stam si daca iesim bine cu platile. Dupa aceea mai avem inca o saptamana pina la noua plata.  Rata pentru calculatorul Cristianei si rata CASCO au fost o povara. In februarie, mai vine si plata ratei a II-a, a ei, pentru anul III de facultate si sustinerea licentei.

Eu sunt asa si asa, am o problema cu o masea de cateva saptamani, imi da o nevralgie usoara, mai iau uneori niste Antinevralgic. Am pe lista problema, trebuie sa merg la consult stomatologic.

Am mai aplicat la niste joburi in ultima perioada, la Bitdefender, la Google, si inca vreo doua. Nu ma cauta nimeni, sunt bine unde sunt. Dupa inchiderea selectiei la Vodafone, Octavian nu a comentat nimic, poate s-a implicat mult in sustinerea in interior a candidaturii mele si nu s-a simtit confortabil ? Nu stiu.

Am lansat la Bogdan Catalin noua comanda de grafica pentru Targul Taranului, si am dechis discutia despre Threadless.com, unde am descoperit ca poti trimite design-uri de tricou (si sloganuri) pentru a fi votate, adoptate si recompensate. Joi seara, uitam sa scriu, am fost la aniversarea Dilema Veche, de 18 ani, la Silver Church. La Grigore Preoteasa, casa de cultura de unde, in 1986, nu am reusit sa plecam in excursie la Budapesta, la meciul Steaua-Honved. Cei de la Securitate nu mi-au dat viza, cum se spunea pe vremea aceea. Deci cercul recurent, al mersului pe urmele tale, este valid. M-am intalnit la petrecere cu Geo Scripcariu, cu Tereza Dordia, cu Catalina Miciu (fosta Re-Ply), cu prof. Vintila Mihailescu. Super petrecere, cam aglomerat, dar interesant. Speech-uri de deschidere - Andrei Plesu si Mircea Vasilescu.

vineri, 21 ianuarie 2011

Dl. Patriciu spune ca independenta presei este relativa

Din toate opiniile publicate intr-un articol publicat de Catalin Tolontan, ma regasesc in cea rationala a Cristinei Simion si o sustin. Plecand de la reactia d-lui Tolontan si afirmatiile d-lui Dinu Patriciu intr-un interviu din Romania libera, as intreba, chiar exista un model economic, de business viabil de institutie de presa bazat pe libertatea/independenta presei ? Nu ma refer la citarea de exemple, judecate subiectiv, ci la un model studiu de caz, cu inputuri, outputuri, marja de profit, etc. Adica un model replicabil, sa zicem. Libertatea/independenta presei este in continuare si aici si in lume, un deziderat, este o discutie de manual. Nu ii poti cere d-lui Voiculescu, d-lui Patriciu, altor domni si doamne sa sustina financiar ca patroni/actionari, institutii media prin care jurnalistii angajati de ei, sa critice/publice anchete - eventual - despre ei si afacerile lor, ca nu ar fi, ipotetic, curate. Pare improbabil oriunde in lume sa se aplice pina la extrem si idealist whistle-blowing-ul. Este trist pentru idealismul nostru, nu ? Si mai ales trebuie scos in evidenta ca noi am intrat in randul lumii, asa, un pic mai liberi, de vreo 20 de ani. Dar deja de cateva decenii, vreo 3, se discuta si se acuza, ca jurnalistii si-au pierdut independenta, ca au devenit actori ai sistemului, au propriile lor opinii partizane si ca de fapt nu mai sunt impartiali, vor sa fie vazuti, sa fie aplaudati, sa fie chemati sa isi spuna punctul de vedere, dar punct de vedere prin care interpreteaza realitatea, intotdeauna intr-un singur sens. Vor sa fie showmen. Libertatea presei se obtine daca ai un ziar de stanga, un ziar de dreapta, unul de centru, o gazeta pentru homosexuali, una pentru pensionari, etc. Astfel se poate asigura libertatea presei, printr-un cumul de opinii divergente, antagonice sau complementare. Daca te asiguri - si este o discutie in lumea mai dezvoltata - ca nu exista un actionat cross media ce pune semne de intrebare (online, TV, radio, print). Probabil si la noi, discutia ar trebui sa mearga in directia asta, al unor limite social si politic acceptabile de concentrare a media. Pentru ca este contract competitiei si satisfactiei consumatorului, ce ar fi privat de diversitatea de opiniei. Dau si un exemplu ipotetic, despre ce ar insemna aplicarea libertatii presei intr-o redactie. The Economist este conservator, neo-conservator, isi asuma pozitia, stii ca este libertarian, ca militeaza tot timpul impotriva interventiei si implicarii statului, etc. Si nu este posibil ca un gazetar de la The Economist sa scrie in acea gazeta despre cum ii iubeste pe socialisti, pe comunisti, in numele libertatii presei si argumentat. Cred ca ar fi o gluma. De asemenea, nimeni nu impiedica un grup de jurnalisti sa se puna la un loc sa creeze o media care sa scrie tot timpul impotriva tuturor. Pentru ca, ma scuzati, coruptia, imoralitatea, incorectitudina si alte rele sociale, sunt egal impartite. Este meritoriu ca acest steag, al independentei presei este tinut si fluturat, dar la o privire in detaliu, plecand de la manuale spre practica, vedem multe discrepante. Exista oriunde in lume aceste discrepante si in jurul libertatii presei s-a nascut o intreaga mitologie. Trebuie sa fim realisti, sa pretuim sinceritatea, este ok.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Murdoch, republicanii si jurnalismul de tip Fox. Un articol de Iulian Comanescu

Iulian Comanescu scrie intr-un recent articol din blogul sau, despre taberele politice ce au separat in America media audiovizuala majora, in cei care sustine guvernul Obama si cei contra, cei care sunt de partea Fox. Media in America este considerata ca fiind liberala si sustinatoare a democratilor, curentelor politice alternative, etc. O parte a ei, mai restransa, dar viguroasa, este de cea care sustine valorile neconservatoare, de dreapta, republicane: familie, libertate, spirit antreprenorial, statul minimalist. Fox Television este un fel de Realitatea si Antene la un loc, dar de o alta factura, in context american. Asta ne propune spre analiza, Iulian Comanescu. Articolul sau aici: http://bit.ly/hUFbpx

Parerea mea.

Reteaua FOX este de factura republicana, conservatoare de dreapta. Pentru acest conglomerat, guvernul Obama este unul socialist. Asa ca orice mijloace sunt permise pentru a-l destabiliza, decredibiliza. Se ajunge la excese. In aceasta situatie media nu mai este ceea ce am invatat din carti, ci este un business, este o arma politica. Se recunoaste in Outfoxed, ca trustul FOX este partinitor, ca nu mai este media, ca nu isi indeplineste misiunea de mediu obiectiv si impartial, distorsioneaza si influenteaza gresit audientele, care trebuie sa voteze in cunostinta de cauza. De partea cealalta ar fi media (americana) care vrea isi faca onest treaba si sa contrabalanseze impactul FOX. In acest punct al discutiei, ma opresc si intreb ? Bine, bine, manipulare FOX, manipulare, dar au audienta ? Da.
Cu alte cuvinte, exista public care doreste stilul FOX, vrea programe FOX si urmareste programe FOX ? Da. Asa se petrece si in Romania. Unii dintre noi putem afirma ca Realitatea TV si Antena 3 (sau grupul INTACT) au o anumita orientare si nu vad intotdeauna decat negrul si nu albul, si deformeaza.
Problema este ca, si este cazul sa spunem: 1. Cele doua exemple sunt exemple de business-uri, ca atare cauta profitul si profitul este nu numai strict economic pe business, ci pe derivate colaterale; 2. Sunt media de divertisment, sunt concepute, create ca sa distreze lumea, sa ofere satisfactii celor cu frustrari, celor loviti de anumite evolutii sociale si politice; 3. Nu sunt institutii publice media, de la care sa astepti obiectivitate, mijlocire, echidistanta, etc. Acestea au murit de mult si evoluam de cateva decenii spre un model de media integrat peisajului social si politic. Media nu mai sunt arbitru, sunt un jucator, creeaza din fictiuni asa-zise realitati. S-au scris zeci de carti despre asta, despre cum au devenit ziaristii, personaje. Media face parte din mecanismul de guvernare, alaturi de cei de la putere, cei din opozitie, sindicate. Media face parte din elita, din establishment si este complice la tot ceea ce ni se intampla, bine sau rau. Doar gandindu-ne la functia de gatekeeper, la selectia de subiecte, la ce vorbitori sunt invitati sau nu.

Ca sa inchei, ce este deranjanta, este minciuna si ipocrizia. Sa nu pretinda nimeni ceea ce nu este. Nici o institutie media, care legitim serveste interesele unui grup, sa nu pretinda ca serveste interesele generale, ca este obiectiva. De aceea, schimb canalul.

PS: Sper ca am inteles mesajul din “Outfoxed” si l-am discutat in context, Filmul are peste o ora.

Romania asistentiala trebuie sa dispara repede. Spune Vlad Petreanu.

Vlad Petreanu descopera intr-un articol al sau ca sunt lucruri putrede in ce priveste numarul prestatiilor sociale si al beneficialor acestora. In prezent se platesc 2 miliarde euro anual pentru persoane printre care unii ridic ajutoare sociale si pina la 5000 RON. Detalii si suparare aici: http://bit.ly/ep3mqc.

Parerea mea.

Nu este vorba despre o Romanie asistentiala ci despre o tara de hoti ? Care se fura unii pe altii, cat pot de mult. Cati dintre oamenii cu care ne intalnim, pe care ii vedem, pe strada, la tv, despre care citim in ziare, nu implinesc probabilitatea de a fi unii dintre cei care au dat spaga sa suga din sistemul de beneficii sociale ? Cifrele infricoseaza pentru ca iti dai seama ca sunt printre noi. Si ca au un comportament imoral si duplicitar. Apoi, ceea ce dl. Petreanu descrie, se stie de mult. Dar de-abia in ultimii ani si mai ales in 2010 au inceput a se vedea lucrurile cu ochiul liber. De ce, raspundeti-va si dvs. Mai inteleg din acest comportament al concetatenilor nostri ca li se rupe de ceilalti, de binele comun, ca discutiile noastre despre competente, cinste, sunt niste aberatii. Pe majoritatea romanilor ii intereseaza cum sa ii fure pe ceilalti, indirect, poate, prin sistemul de stat. O licitatie acolo, o manareala, o spaguiala....astea sunt sanatate pentru romanashi..Este sportul national, furatul caciulii...Si in fine, inseamna ca nu trebuie sa ne respecte birocratia publica si altii, ci ma intai noi pe noi si apoi noi intre noi...la bloc, pe strada, la coada la un magazin, la usa cabinetului medical, la urcarea in lift....Media are rolul de nu mai scoate in fata non-valorile si oamenii gaunosi...