miercuri, 27 iunie 2012

Isus si dragostea de aproape

Oare Isus a gresit ? Ura, mania, frustrarea sunt motorul competititiei, nu ? Si nu iubirea de aproape ? Probabil ca aceasta idee i-a enervat pe contemporanii lui Isus, le lua jucaria. Si atunci, atitudinea "sa moara capra vecinului", de ce nu a stimulat la romani competitia ci distrugerea aproapelui ? De ce atitudinea "sa moara capra vecinului" nu a urcat pe romani pe culmile competitivitatii globale, drept cei mai creativi, inventivi ? Pe de alta parte, uitandu-ne in urma, la istoria umanitatii, modelul propus de Isus pare ideal si ciudat. Cum v-ati imagina o lume in care toata lumea sa iubeasca pe toata lumea ? Many to many, ca sa zic asa.

luni, 25 iunie 2012

Dl. prof.dr. Dumitru Sandu despre noua miscare sociala anti-plagiat in Romania universitara

Si un comentariu la opiniile domniei-sale, publicate aici, link.

Eu am zis. "Domnule profesor, si in aceasta situatie, suntem scufundati intr-un ocean de coruptie. A plagia sau nu ? De ce se plagiaza ? Pentru ca pe nimeni nu intereseaza sa contribuie intelectual si cultural la averea de cunoastere a natiunii, cind termina studiile superioare, de exemplu. Scopul studiilor este acela de ajunge la final, adica obtinerea diplomei. Si atit. Scopul tinerilor studenti nu este de invata si de deveni mai destepti. Ca atare problema este aceea a obiectivului. De aceea nimanui nu ii pasa ca se copiaza. Adica, doar nu ua facut facultatea ca sa schimbe lumea, ci sa ia o diploma. Apoi, diploma este secundara, pentru ca piata muncii este decuplata de scoala. Ca atare, termini o facultate, este bine ca esti mai luminat. Dar in piata muncii este nevoie de experienta, iar scoala iti da o diploma. Angajatorul stie ca ai doar un carton, cu mici nuante. In al treilea rand, ce este mai tragic: aceasta cultura corupta din Romania, nu face decat sa continue sa sustina o cultura a mimetismului, a lipsei de competitivitate a societatii romanesti. Cu alte cuvinte, lipsa noastra de respect pentru creatia intelectuala, furtul, pare ca este o smecherie. De fapt este o consolidare a unei natiuni de falsficatori, care imita, copiaza si fura, nu genereaza cunoastere, de o mediocritate care nu ne duce mai sus, ci ne tine in stadiul de culegatori de capsuni. Ne meritam soarta ?"

joi, 14 iunie 2012

Grecia voteaza duminica.....de la un amic grec, un punct de vedere personal

"Greu sa-ti fac o analiza completa dar in doua cuvinte i-ti spun. Grecii nu vor sa se intoarca la Drahme. Asta este o propunere facuta de analisti din afara cu scopul de a scoate ec din recesiune. Avind drahme preturile vor fi joase produsele se vor vinde si astfel va fi venit e.t.c.e.t.c. Pe de alta datoria se va mari inflatia va fi enorma si nivelul de trai scazut e.t.c Deci in concluzie nimeni in Grecia nu doreste intoarcerea la Drahma. Nu moneda este importanta ci politicile economice aplicate. Ce doreste Uniunea Europeana ? asta este intrebarea. De ce un stat sa fie intr-o alianta economica si monetara? (Pot sa-ti analizez si multe altele cum a ajuns Grecia in Uniunea monetara. De ce I sa dat Germaniei aceasta uniune ? este adica efortul ce trebuie platit pt unirea statelor Germane …? Altatdata i-ti scriu mai multe). Deci nimeni nu vrea sa plece din Uniune dar masurile luate NU IES cu stilou si hirtie. Nu pot fi platite 60 mild Euro in trei ani cu recesiune ec cu oameni care au pensii de 350 € cu somaj de 24,6% din populatie si mai ales la tineri este de 53%. Nu iese politica asta. Cei care ne-au imprumutat nu pot lua banii inapoi asa chiar daca vrem si noi. Fara asistenta sociala fara scoli fara nimic. Deci toate partidele politice cer o renegociere a tratatului. In ce directei trebuie sa mearga Europa? Este o alta hotarire importanta. Si mai este si ceva care a reiesit si in alegerile precedente. Grecia este poarta de intrare in Europa a mil de refugiati din Afganistan Pakistan Africa Arabia Irak . In momentul de fata la o pop de 11 mil 2,5 mil sint refugiati. Nu putem sa-I hranim sa le asiguram spitalizare (au tot felul de boli Aids. Tuberculoze etc) asa cum este omeneste pt un stat european si lucrul acesta duce la o parte a pop sa se dezvolte rasismul ca o idee. Unde in tara care nu avea niciodata legatura cu rasismul in tara unde sa nascut democratia. Si toate acestea deoarece a semnat tratatul Dublinului care spune ca toti refugiati ramin in tare de intrare in Uniune. Toate aceste ipocrizii den partea statelor puternice trebuie sa termine. Cerem prin alegerile de duminica acest lucru o REORGANIZARE pe alte principii ale UE. Mai multe amanunte miine. Nu salariile conteaza inr-un stat ci puterea de cumparare ce alte beneficii sociale sint etc. Aici totul sa dus de ripa Nu exista nimic. Ceva trebuie facut!"

ICR trece de la Presedintie la Senat ?


Eu cred. Cand a fost cealalta criza de succesiune, la alegerile din 2008, atunci, pe ultima 100 de metri, bugetul lasat mostenire de guvernul Tariceanu, ICR-ului, era unul taiat pe jumatate. La putin timp dupa aceea, in lunile urmatoare parca, am avut in mana raportul ICR, pentru perioada de 4-5 ani dinainte. Oricine ar ramine impresionat. Eu simt o mare bucurie cand vad fapte de cultura, care exprima cel mai bine libertatea individuala a romanilor. Ponei roz sau mov, expresia artistica sau culturala este una din putinele care dau posibilitatea unor indivizi, concetateni ai nostri, sa fie liberi si pentru noi, in numele nostru. Romania nu are nevoie de o cultura oficiala, nu are nevoie de o cultura de stat. Daca se va intampla asa, sa desfiintam ICR. Cultura de stat nu exista decat in statele totalitare, in dictaturi. Daca am schimbat un guvern si o guvernare pe alocuri autista, cu un autoritarista, este trist. Dupa cum bine scrie Cristian Ghinea, societatea civila exista. Si desi au inceput o parte din ONG-uri sa urce in barca puterii, vor ramine destul de multi care sa vegheze la modul de functionare al institutiilor. Adevarata problema este sa existe coerenta in politicile publice si sa tratam probleme si nu sa schimbam oameni ca altii sa mulga vaca comunala.