vineri, 11 aprilie 2014

Bere artizanala este?

Consiliul Concurenţei a publicat, spre consultare publică, analiza sa privind industria berii, o anchetă sectorială asupra industriei. Ce constată, că multinaţionalele domină piaţa. Că au mai rămas doar câteva fabrici locale. Un articol de analiză publicat de ZF, scoate în evidenţă sub semnătura Ioanei David, situaţia din piaţă. Citiţi aici: LINK. Ce i-am scris Ioanei David, este în partea a doua.

Un punct de vedere Slow Food? Ar trebui să visăm la renaşterea sau naşterea berăriei artizanale, craft beer. În România, cu sute de berării artizanale. Lupta în industria berii are miza ei. Ce facem cu lipsa diversităţii în bere, la nişte pub-uri, pe la colţ de stradă?

"Am citit prezentarea de catre dvs. a raportului CC despre industria berii. Si vreau sa va transmit un vis. Public gandurile astea si in blog.

Cu 3 ani in urma am vizitat cateva ore Praga. Intr-o librarie am gasit un stand cu harti. Una din ele era harta Cehiei cu toate berariile din tara. Imaginati-va asta: harta Romaniei cu berarii.

Organizatia noastra, Grupul de lnitiativa Radu Anton Roman, militeaza pentru renasterea gastronomiei romanesti, pentru ca ea este chintesenta existentei agriculturii, nu hrana procesata.

Paradigma pe care o propune si miscarea Slow Food in Romania, nu este a micilor berari autohtoni industriali versus mari berari industriali.

Ci a berarilor artizani, cum sunt in tarile dezvoltate.

Cautati "craft beer" in Google.

Poate veti avea ocazia sa scrieti vreodata despre sutele de mici pub-uri berarii artizanale din Romania. Renasterea diversitatii este miza, harta Romaniei cu sute de craft breweries. Beraria industriala si-a atins limitele."



Niciun comentariu: